måndag 16 januari 2012

Hur lång blir väntan på utställningar om länets historia och kulturarv?

Publicerad i VLT 2012-01-10

Kännedom om den lokala historien utgör en källa till identitet och inte sällan en hel del stolthet. Det ger kunskap om varför den plats vi bor på ser ut som den gör idag. Det ger också förståelse för hur utvecklingen lokalt har samspelat med omvärlden.

Västmanland och Västerås har en rik och intressant historia som är värd att bli berättad. Rika arkeologiska fynd lär oss om den västmanländska förhistorien. Järnhanteringen, bruken och industrialiseringen visar på en röd tråd genom det västmanländska kulturarvet. Handeln har bundit ihop Västmanland med världen liksom Bergslagen med städer som Arboga, Köping och Västerås. Kyrkan och den framväxande staten etablerade tidigt regionala maktcentra i Västerås. I skuggan av dessa stora historiska linjer finns naturligtvis en stor mängd livsöden från alla samhällsskikt att berätta om.

Ett museum har en unik möjlighet att göra historien levande, begriplig och visa på sammanhang i tid och rum. Ett länsmuseum som förmår att berätta om vårt läns historia är därför en viktig tillgång inte minst för länets skolor i bland annat deras historieundervisning. Det kan också utgöra en entré till Västmanlands kulturarv för ett ökande antal turister som besöker vårt län.

Västmanland och Västerås har alltför länge saknat museiutställningar där berättelser om den lokala och regionala historien visas på ett samlat sätt. När Västmanlands läns museums lokaler i Västerås slott skulle genomgå omfattande renovering år 2002 stängdes utställningslokalerna och de omoderna utställningarna revs. När slottets utställningslokaler sedermera öppnades skapades inte några nya basutställningar i väntan på nya ändamålsenliga lokaler.

Sedan drygt ett år huserar Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2 tillsammans med Västerås konstmuseum. Vi är många som såg fram mot att nya basutställningar om Västmanlands historia och kulturarv skulle skapas i de nya lokalerna. Men vi väntar fortfarande. Museet tycks nu invänta större lokaler innan museibesökarna ska få ta del av utställningar om länets historia.

Länsmuseet drivs av Landstinget Västmanland vilket betyder att det är landstingsstyrelsen med Denise Norström (S) i spetsen som är ansvarig för hur länge vi ska behöva vänta. I den kulturplan för Västmanlands län som landstingsfullmäktige antog i november 2011 går det att läsa att landstinget har en ambition ”att utvidga länsmuseets utställningsyta för att bygga en större basutställning med temat Industriarv Västmanland…”. Det talas om att detta kan ske redan 2013-2014.

Det är naturligtvis ett positivt besked men det gör mig samtidigt en smula oroad. En ambition är inget löfte och det är ingen hemlighet att Landstinget Västmanland de kommande åren står inför svåra ekonomiska prioriteringar. Andra kultursatsningar, till exempel på de enskilda arkiven, ligger dessutom före i prioriteringsordningen. Det finns därför en uppenbar risk att nya utställningar skjuts på framtiden i väntan på större lokaler. När länsmuseet rev sina basutställningar 2002 tog det 8 år innan museet fick tillgång till nya lokaler. Hur lång tid kommer museet få vänta denna gång?

Med förhoppningen att få min oro stillad vill jag få svar på två enkla frågor från landstingets politiska ledning:

Ska länsmuseet invänta större lokaler innan nya basutställningar om Västmanlands historia och kulturarv skapas?
När kan nya basutställningar om länets historia och kulturarv öppnas på Karlsgatan 2?



Mikael Damsgaard (M)
Oppositionsråd och andre vice ordförande Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden, Västerås stad

Inga kommentarer: